Vind och väder i Lomma

Vindprognos: På Dmi.dk finns det vindkartor som sträcker sig 2 dagar framåt. Kollar man dagen innan så brukar de stämma ganska bra. Vinden är dock svår att förutse, så det är sällan en prognos är 100% korrekt. För långtidsprognos rekommenderar vi Windguru. En vindprognos flera dagar framåt är dock väldigt osäker.

Väderporgnos: Dmi har även en 9 dagars väderprognos över Lommadär de två närmsta dagarna är mer detaljerade.

Vädret just nu: Kolla den aktuella vinden via Lommanbuktens Seglarklubbs väderstation som sitter i en flaggstång ute i hamnen, bara ca 600m från vår klubbstuga.

Väder och vind på surfskolan

Vindgaranti: På våra kurser erbjuder vi vindgaranti. Detta innebär givetvis inte att vi kan garantera vind. Det innebär dock att om vi måste ställa in delar av en kurs på grund av att det blåser för lite, för mycket eller att det är åskvarning. Så får deltagarna ta igen den missade delen av kursen vid ett annat tillfälle. Detta händer inte så ofta, men det inträffar så klart lite då och då. Nedan kan du läsa lite mer om olika situationer som kan uppstå då vi tvingas ställa in kurser och andra aktiviteter.

Blåser frånlandsvind: Blåser det över 8 m/s frånlandsvind så ställs alla aktiviteter in. Detta eftersom det är en stor säkerhetsrisk att vindsurfa i frånlandsvind och det blir extremt byigt vilket gör det väldigt svår seglat. Blåser det mindre än 8 m/s och från land så kan vi fortfarande ha kurser och andra aktiviteter tack vare vår motorbåt som säkerhet om något skulle hända. Dock så hyr vi inte ut utrustning om det inte är någon som vi vet kan kryssa.

Åskvarning: Att befinna sig på havet när det åskar/blixtrar är inte en bra idé. Så är det risk för åska så måste vi också tyvärr ställa in planerade aktiviteter.

Observera: Ta INTE beslutet själv om du tror en kurs kommer ställas in. Instruktörerna har lång erfarenhet av att försöka bedöma vädret och kollar prognoserna dagligen. Bedömer din instruktör tidigare på dagen eller dagen innan att ett kurstillfälle med stor sannolikhet inte kommer att kunna genomföras. Så ringer instruktören runt till alla elever och berättar det.

Blåser mycket: Om vi har kurser planerade och instruktörerna gör en bedömning utifrån vindprognoserna att det kommer blåsa ca 8-12 m/s pålandsvind. Så flyttar vi från klubbstugan på stranden till Habo Ljung. Detta eftersom att det blir för mycket vågor på stranden för nybörjare. I Habo Ljung bryter vågorna på ett sandrev 500 meter ut från land och sedan är det plattvatten innanför. En nybörjare tar således bara ett mindre segel än vad man hade gjort om det blåst mindre. Habo Ljung är ett av Sveriges mest kända vindsurfing-spot och för de som vill lära sig plana är det ett ypperligt tillfälle de dagarna vi flyttar till Habo Ljung.

Blåser för mycket: Blåser det över 12 m/s så ställs alla aktiviteter med nybörjare in. Det kan dock hända att vi har öppet och hyr ut lite mer avancerad utrustning i Habo Ljung, vi har dock inte med oss några nybörjarprylar då de inte är konstruerade för så starka vindar.

Blåser för lite: Det händer ibland att det är helt stiltje. Detta är tyvärr inget vi kan påverka och även om prognosen säger att det ska blåsa så kan det ibland hända att det blir stiltje. Ingen kan segla utan vind.