Habo Schlalom

Habo Schlalom koncept

Vi ska försöka göra det så enkelt och roligt som möjligt. Därför tänkte vi gå ut med lite praktisk information som vi tror kan vara nyttig för er som önskar vara med. Vi kan inte nog understryka att detta ska bli riktigt kul! Tanken är inte PWA, utan vi ska ha kul mellan bojarna! Först och främst: glöm inte sjögräsfenan. I Habo kör man med sjögräsfena året runt.

Vi kommer starta med att köra ett kvalheat där man kvalificerar sig till antingen Guld eller Silver. Därefter kommer Guldheatet respektive Silverheatet köra. De 1-2 sista (beroende på hur många deltagare det blir) i Guldheatet kommer gå ner till nästkommande Silverheat och de två bästa i Silverheatet kommer kvala upp till nästa Guldheat. Starten kommer ske på enklas möjligaste sätt: Alla som ska vara med i heatet samlas vid startlinjen som är mellan ena rundningsmärket och en boj i lovart (blåser det pålandsvind är det en boj längre ut till havs än rundningsmärket). När alla är samlade hissas startflaggan, båda fötterna i sanden. Inom en minut kommer flaggan gå ner och starten är igång. Vi kommer köra en ”åtta” mellan två bojar. Man rundar yttre bojen två gånger. Mållinje och startlinje är samma.

-Regel 1: Upphinnande seglare har väjningsplikt mot framförvarande seglare.

-Regel 2: Seglare med vind in från babord (vänster) har väjningsplikt mot seglare med vinden in från styrbord (höger). (Alltså höger hand fram har företräde).

Skulle vi vara 16 seglare kommer det vara 8 i varje heat. En vinst i guldheat ger 0,7 poäng. En andraplats i guldheat ger 2 poäng, osv. En förstaplats i silverheat ger 9 poäng osv. (Detta gäller inte i kvalheat. Vinner man sitt kvalheat får man 0,7 poäng. Alltså kommer två seglare få 0,7 och två seglare få 2 poäng osv.) Vid fyra heat eller fler räknas ett resultat bort. Skulle man inte gå i mål (DNF-did not finish) i sitt heat får man poäng efter antalet deltagare i delseglingen plus en extra poäng. Alltså 9 poäng i Guldheat och 17 poäng i Silverheat (samma gäller om man inte startar, DNS-did not start). Om man avbryter ett heat måste man meddela till de som skriver resultat vid startlinjen. Vid tre som bryter i guldheat åker alla tre ner till Silverheat.