Vindsurfingspot runt Lomma

Nedan följer en kort beskrivning över några olika spots kring Lomma som lämpar sig för vindsurfing

IMG_1278
_DSC0134

Habo Ljung

Detta är en av Sveriges absolut bästa platser för vindsurfing! Sandbanken som ligger några hundra meter ut bryter vågorna från sundet och skapar lagunliknande förhållande på insidan. Det är midjedjupt hela vägen till sandbanken vilket gör att det lämpar sig för såväl nybörjare som erfarna vindsurfare! OBS! Mycket sjögräs på sommarhalvåret, sjögräsfena är ett måste!

Optimal vindriktning: S-NV.

Faror: Inga faror för vindsurfare.

Parkering: Parkera på den långa asfaltparkeringen vid havet (i parkeringsrutorna!). Klubben arrenderar också gräsytan på andra sidan vägen där man har gott om parkerings- och riggyta! Var försiktig när du korsar vägen!

DSC_0057
hm-8

Lomma (norra stranden)

Platsen känns kanske uppenbar, det är ju här Lomma Vindsurfingklubb ligger! Här har vi en fin lokal med omklädningsrum och bodar full av utrustning. Nackdelen är att det blir snabbt vågor vid mer vind eftersom sandbankerna ligger kloss intill strandkanten. Därför kör vi ofta i Habo Ljung istället. Lomma är dock ett bra ställe att utmana sig om man vill testa på små vågor i hårdvind utan några konsekvenser. 

Optimal vindriktning: S-N (OBS! Blir vågor vid >8m/s)

Faror: Här på sandstranden finns det inga faror. Kör dock inte för nära piren/hamninloppet och håll stort avstånd till badgäster om de mot förmodan är ute samtidigt. Visa även hänsyn till kitesurfare.

Parkering: Tyvärr har parkeringsmöjligheterna vid klubben försämrats avsevärt de senaste åren. Eftersom det är ett fastighetsbolag och inte kommunen som äger vägenremsan ner till klubben kan vi inte diktera villkoren. Under perioden juni-september har endast surfskolans instruktörer och brädplatsinnehavare rätt att passera vägbommen. Under den här perioden hänvisas andra till badparkeringen. Övrig tid på året är bommen öppen och alla kan passera och parkera bakom surfklubbens bodar.

IMG_6409

Klagshamn

I Klagshamn söder om Malmö finns också en vindsurfingklubb beläget vid ytterligare ett plattvatten-spot. Fördelen med Klagshamn är att det fungerar vid ostlig vind. Nybörjare bör vara extra försiktiga eftersom man inte bottnar när man kör väster om sandbanken. Likt andra spots i Skåne är sjögräsfena också ett måste här under sommarhalvåret.

Optimal vindriktning: O-V.

Faror: Här finns mycket sten! De flesta är utmärkta med pinnar och bojar. Det finns dock en del omärkta stenar, framförallt om man kör längre österut.

Parkering: Parkering finns vid klubben. Kan bli fullt snabbt under sommardagar med ostlig vind, se bara till att inte blockera någons väg! Begränsningar har tillkommit på senare år, läs skyltningen innan du parkerar.

Vågsegling i södra Sverige

Skåne och Halland har flera av Sveriges absolut bästa spots för vågsegling. Eftersom det finns kustlinje i 3/4 vädersträck finns det i princip alltid något spot som fungerar vid blåsiga dagar. Vågsegling involverar dock fler riskmoment och faror som exempelvis starka undervattenströmmar och stenblock/klippor. Lokala förhållanden kan dessutom variera mycket beroende på vind- och vattenförhållanden. Man bör vara en erfaren och kompetent vindsurfare innan man ger sig ut i vågor. Om du är sugen på att testa vågsegling bör du prata med någon som har rutin och kan rekommendera spots utifrån din förmåga.

_DSC0316
_DSC0125
_DSC0238